HARD (een kijkje in de keuken)

Peter voor podium 3

Naar aanleiding van rider Ratatat vroeg PePr aan Koos (Vera techniek): “Wat bedoel je met JXL?”

Koos: “Dat was veel te hard en er is een aantal, vooral monitor, speakers opgeblazen. Dat was misschien nog harder dan 110dBA. Ik had meteen oordoppen in en had het eerst niet goed door en onze dB meter was stuk (we hebben een nieuwe). Erg hard is niet meer ok. Mensen weten nu veel meer over gehoorbeschadigingen dan in de jaren 80 toen er nog hele harde bands waren.
Bijna alle bands die nog steeds extreem hard willen komen bijna allemaal uit die tijd (My Bloody Valentine, Motorhead en Atari Teenage Riot, ok, wat later).
Prong (22 november 2002, red.) begon ook veel te hard. Mensen werden vervelend (bier gooien naar mixer en terecht), want het klonk ook nog eens niet lekker en dan is te hard heel erg kloten. Later, met andere mengtafel (het ding had het begeven onder halve liter bier, red.), was het een stukje zachter en toen gingen de mensen loos (Prong werd zelfs Pollwinnaar met dat concert, red.).
Als Ratatat 110 dBA speelt heeft iedereen oordoppen in. What’s the point.
Ik wist niet dat de EU een regel verzonnen had, zo ja dan was dat wel zo zacht als in de Melkweg geweest of zoals in Zwitserland, nog zachter.
105 dBA is al best hard, hard zat. De truc is altijd stevig beginnen, beetje inzakken en dan opbouwen naar ‘XTC’. Aan het eind pas, eventueel, te hard, maar wel goed. (Break-Fast is misschien 105dBA, maar klinkt wel hard)
Maar goed, ik denk dat ze een punt willen maken met hun laag. De meeste PA’s hebben niet veel laag (was eigenlijk altijd zo en nu nog alleen in kleine clubs of er is te krap budget voor ingehuurde PA), wij hebben juist te veel laag en we hebben genoeg vermogen voor 110dBA. Maar Junkie XL was te veel en ook 1,5 uur lang.
Laptops overstuurd uitsturen naar een totaal overstuurde ingangen op een dj mixer en die weer overstuurd uitsturen daar kunnen speakers niet goed tegen op vol vermogen.
Des te harder de PA des te harder de monitors voor meer direct geluid.
Tom mag, als ie hier ooit weer komt, zelf alles meenemen. De techniekgroep wil niet meer verantwoordelijk zijn voor zulke mensen. Af en toe gaat een speaker stuk, dat hoort erbij, maar dit was te veel.
Als het maar goed klinkt, zoals de Melvins vaak wel goed klinken, en dat was vast vaak wat harder dan 105dB, of Dinosaur Jr, dat ging ook nog wel.
Greg Dully was al weer een stuk minder leuk (ronduit stupide als je met zo’n goede zanger als Mark Lanegan op het podium mag staan), die verpeste het voor de hele band door zelf zo enorm veel te hard op het podium te spelen.
Hard zorgt wel voor ‘XTC’, maar je moet het wel goed kunnen.
Te hard is dus gewoon te…  (Ik zeg: Bad, en dat is weer een titel van Michael Jackson; red.)
105 dBA is een mooie limiet om zo’n rider een beetje te dimmen.
Het publiek geeft meestal de zaal de schuld. Er zijn maar weinig mensen die weten hoe het allemaal een beetje werkt.”

Groeten van Koos

Bedankt Koos. Ik vond het een te mooi epistel om het de lezer te onthouden.
Hierbij dus.
We gaan ons best doen vanavond.
En veel plezier bij Ratatat!

 PePr approved

1 Comment

Filed under Rock'n'Joy

One response to “HARD (een kijkje in de keuken)

  1. Bas

    Dulli, geen Dully. Kleine correctie van een fan die precies weet waar jullie het over hebben 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s