The Maldives – ‘Listen To Thunder’ (Fuji/Sonic Rendezvous)

Less is more is een mooi concept, maar sommige bandjes hebben daar absoluut geen boodschap aan. Zij werken liever volgens de ‘kun-je-zingen-zing-dan-mee-methode‘. Daarom telt het Amerikaanse gezelschap The Maldives maar liefst negen lieden. Extra leuk is dat dit orkest voor één van de mooiste platen van dit jaar zorgt.
The Maldives kun je zien als the liefdesbaby van The Band en Neil Young & Crazy Horse. Niet heel vernieuwend, inderdaad, maar dondert niks. Americana is nu eenmaal geen genre dat het moet hebben van vernieuwing, maar meer van het heruitvinden van al jaren platgetreden wegen. Dat laatste doen The Maldives meer dan uitstekend. Listen To Thunder is een meeslepende luisterplaat, waar gitaarsolo’s vechten om voorrang en zanger Jason Dodson elke noot vanuit zijn tenen zingt. Met negen bandleden zou je denken dat het totaalgeluid op zijn minst een rommeltje wordt. Des te opvallender is dat de band excelleert in strak geluid, met een uitgekiende timing en dynamiek. Het resultaat is een meeslepende, volvette sound die je ogenblikkelijk transporteert naar een desolate Amerikaanse prairie, met een stoffige highway als enige uitweg.
Listen To Thunder ontleent zijn schoonheid zogezegd niet aan het vernieuwende geluid. Qua sound is het voor de lieden uit Seattle nog altijd 1975. Maar, ook zoals gezegd, maakt dat heel weinig uit. Net als de zielsverwanten van My Morning Jacket slaagt The Maldives een ingedut genre stevig wakker te schudden. Listen To Thunder is adembenemend mooi.

Bart

Advertisements

Leave a comment

Filed under Album reviews

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s