Vera band van de eeuw #1

De 21ste eeuw is bijna een decennium onderweg en dat brengt velen er toe een terugblik te plegen. Zo kreeg ik, met nog 99 anderen, van de OOR het verzoek een top-10 platen in te leveren. Dol op lijstjes dat ik ben was dat natuurlijk een fluitje van een cent, want al die Trash that Beat overzichten staan natuurlijk nog in de computer.
De OOR met een uit al die lijstjes samengestelde top-100 kwam gisteren uit.
Verderop mijn top-10 maar daar gaat dit nu even niet over.
Omdat we toch net voorbereidingen troffen voor de jaarlijkse Vera Poll kreeg ik het (dus uitermate onoriginele) idee jullie straks ook de Vera band van de eeuw te laten kiezen.
En niet 1 maar wel 3, namelijk de Groningse, de Nederlandse en de Internationale Vera band van de eeuw.
De enige voorwaarde om Vera band van de eeuw te worden is natuurlijk dat die hier de afgelopen 10 jaar gespeeld heeft, in Grote Zaal dan wel Downstage.
Om niet te verdwalen in de slordige 2300 namen begin ik vandaag met het nomineren van bands/artiesten, vandaar dat dit deel 1 is van Vera band van de eeuw.
Komende weken zullen er meerdere delen volgen die uiteindelijk worden samengevoegd zodat je eind december bij de het invullen van de Vera Poll de beschikking hebt over een keurig alphabet per sectie. Hoe dat technisch allemaal moet weet ik niet (daar buigt Arnoud zich over), maar dat komt vast wel goed.
In de eerste delen worden bands genomineerd die de afgelopen 10 jaar een prominente Vera Poll notering hebben behaald. In latere delen volgen nog bands genomineerd op basis van een ‘wildcard’ die door mij persoonlijk wordt verstrekt. De Vera Poll is namelijk niet heilig, veel mooie namen zouden buiten de boot vallen als ik dat niet zou doen. Die werden bijvoorbeeld destijds nog ondergewaardeerd of braken later vet door en we willen natuurlijk een mooie brede lijst.

We beginnen vandaag met 35 nominaties voor Groningse Vera band van de eeuw (op basis van de hierboven genoemde prominente Vera Poll notering; in alphabetische volgorde):

Adept//As It Burns//Audiotransparent//Bonne Aparte//Brito//De Straaljagers//Dirty Shambles, The//Drugs, The//Eklin//Firebirds//Flux//Fuckups//Green Hornet//Grinding Halt//Hot Pockets, The//Instil//Jammah Tammah//Jetsetready//Jimmy Barock//Katafalk//Kempes//Kickers, The//Lawn//LPG//Marat//Meindert Talma & The Negroes//Monroes, The//Noisia//Obtuse//Propeller//Shikari//Swains, The//Vox Von Braun//We Swim You Jump//Whipster//Winter Of Sin

Geen paniek als je er niet bij staat… later volgen nog de ‘wildcards’.

En dan hier mijn top-10 plaat van de jaren nul, deze week in de OOR.
1 At The Drive-In – Relationship Of Command
2 Mark Lanegan Band – Bubblegum
3 Midlake – The Trials Of Van Occupanther

4 The Mars Volta – De-Loused In The Comatorium
5 Reigning Sound – Home For Orphans
6 Blonde Redhead – Melody Of Certain Damaged Lemons
7 Lost Sounds – Rat’s Brains & Microchips
8 Black Mountain – In The Future
9 Hot Snakes – Suicide Invoice
10 The White Stripes – White Blood Cells

PePr

Advertisements

Leave a comment

Filed under Vera Poll

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s