Systems Officer – ‘Underslept’ (Temporary Residence / Konkurrent)

Wie naar de eerste tonen van het debuut van Systems Officer luistert, zal meteen worden overspoeld door een golf van herkenning: Armistead Burwell Smith IV is terug. De man die met Three Mile Pilot en Pinback schitterende platen maakte, heeft nu, onder de noemer Systems Officer, zijn soloproject. Een project dat naar verluid uiterst moeizaam tot stand is gekomen. En al had Zach Smith vijf jaar nodig voor het schrijven, schaven, schuren en opnemen van het debuut ‘Underslept’, het resultaat mag er zijn; het biedt een tal van parels en hoogtepunten.
Maar wie bij deze zware bevalling op vernieuwing of verrassing had gehoopt, komt bedrogen uit. Smith blijft heel dicht bij wat we van hem kennen. Hoewel Systems Officer veel met toetsen werkt, hebben de nummers dezelfde complexe, maar intrigerende popdeunen die Pinback zo herkenbaar maken. ‘Sand II’ en ‘East’, bijvoorbeeld.
Daarnaast ademt de plaat de sfeer van Three Mile Pilot; vol dramatiek en zwaarmoedige klanken. Maar er zijn ook enkele lichtpunten, want soms trekt Smith zijn muziek in de richting van iets als Spiritualized of Galaxie 500, zonder dat hij daar heel dichtbij in de buurt komt. Afgezien van dat, doet Armistead Burwell Smith IV gewoon wat hij het beste kan en dat blijft altijd mooi.

Niek

Advertisements

Leave a comment

Filed under Album reviews

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s