Mondo Generator (18/06/10) // Band Of Skulls & Sixtyniners (24/09/10) – Simplon

Drie maanden geleden kwam ik voor het laatst in Simplon tijdens het concert van Mondo Generator, de band van Nick Oliveri. Oliveri is de ex-bassist van  Kyuss, The Dwarves en Queens Of The Stone Age (je weet wel, de sik met die bassolo in ‘No One Knows’) en ook  de line-up op de laatste single ‘Dog Food’ van Mondo  Generator omvat enkele bekende namen: Dave Grohl (waar was die ook maar weer van?), Happy Tom (Turbonegro) en The Fresh Prince Of Darkness (The Dwarves).  Natuurlijk zijn die er allen niet, anders is het denk ik wel iets drukker dan die twintig man publiek, die tijdens het concert een beetje lusteloos  halverwege de zaal staan. Terwijl de band toch wel zijn best doet en er energiek tegenaan gaat in een beetje vreemd, maar aangenaam rockend concert met twee  gezichten. Dit komt vooral doordat het bij tijd en wijle aan een coverband-van-jezelf doet denken, als Nick Oliveri met bekende nummers komt, die hij wel  degelijk zelf heeft geschreven (en gezongen) in Kyuss en QOTSA. Hij zet deze trend trouwens door, want samen met drummer Brant Bjork gaat hij het Garcia  Plays Kyuss project van zanger John Garcia voorzien van een driekwart authentieke Kyuss bezetting. Missen we alleen Josh Homme nog. Helaas niet onbelangrijk.

Zo leeg als het voor het zomerreces is bij Mondo Generator, zo uitverkocht is het concert van Band Of Skulls nu (vrijdag 24 september 2010). In het prille begin van dit jaar  stond de band op de pre-Eurosonic woensdag gratis in het bovenzaaltje van Café De Spieghel te spelen. Zelf heb ik dat concert gemist, maar een aantal  lyrische reacties heeft mijn nieuwsgierigheid wel weten te prikkelen. Het zal echter het recente optreden tijdens Lowlands zijn geweest, dat er voor zorgt,  dat Simplon nu is uitverkocht.

Dat is mooi voor het voorprogramma The Sixtyniners, alhoewel de concentratie van dat uitverkopende publiek niet optimaal is. Ter hoogte van de bar wordt er  lustig door het concert van het trio heen gemurmeld. En ja, ik bedoel echt trio, want het  duo is uitgebreid met een heuse contrabassist. Dit komt de sixties garage & country rock’n’roll van The Sixtyniners zeker ten goede, want het stoempt  en beukt meer dan ooit tevoren. De authentieke amerikaanse knauw van zanger/gitarist Michiel Hoving en de samenzang met drummer Claudia doet de rest en de meeste babbelaars uiten aan het einde van het concert hun oprechte waardering.

Dan is het de beurt aan Band Of Skulls, waarover ik ook nog andere geluiden hoorde, als zou de band te retro 90-ies of zelfs achterhaald klinken. Het is toch oppassen met dergelijke observaties. Voor je het weet haalt de werkelijkheid je in en verklaart De Wereld Draait Door ineens de 90-ies tot de nieuwe 80-ies en heb je een heel nieuwe revival, waarmee de platenindustrie en artiesten zonder eigen talent hun hart en hun geld weer kunnen ophalen. In elk geval staan de twee blonde baarden op gitaar en drums en de basdame in het in het zwart met dito lang haar wel enigszins in contrast met de 80-ies britpop hoedjes in het publiek.

 

Band Of Skulls

Band Of Skulls

 

Muzikaal past Band Of Skulls wel in een 90-ies traditie, die terug grijpt op 70-ies rock. Ik hoor tijdens het concert iets van een combinatie van Led Zep rock, Smashing Pumpkins en White Stripes en in de samenzang in de rustiger nummers af en toe een hint jaren 60 harmonie. Bovenal zijn het echte popsongs, die de Band Of Skulls produceert. In een aantal nummers werkt het allemaal ijzersterk, zoals in de meer bekende songs als ‘Death by Diamonds and Pearls’ en ‘I Know What I Am’, die in het midden van de set massaal worden meegebruld. De band klinkt live superstrak en ook de samenzang tussen  gitarist/zanger Russell Marsden en bassist/zangeres Emma Richardson is vaak ronduit schitterend. Met de dynamiek is ook niks mis, maar sommige nummers klinken nog net iets te fragmentarisch en ook een enkele ballad-achtige song kan me niet echt boeien. Maar dat is muggeziften over een bovenmatig sterk concert van een nog jonge band.

Dikkie.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Bühnenleben

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s