Mekka

Het was een waar mekka voor de underground de afgelopen weken in de stad.
Allereerst was daar Grinderman met een ongerept uitziende Nick Cave die de gruizige rock en roll beerput opentrok bijgestaan door de vroegere Bad Seeds, die getekend door jaren van rockverslaving  nu leken op een  Charles Manson achtige sekte met Amishe drummer. Prachtig concert. Donkere poetische rock.

Black Rebel Motorcycle Club in Vera - Photo: Peer

Twee weken later op hetzelfde podium The Black Keys. Verslavend. Dan Auerbach en Patrick Carney spelen het eerste gedeelte van de set ‘uitgekleed’, als duo op het podium met botte keihard kletsende drums en schuurpapier gitaar met huilende vocalen. Zompige garageblues in een romantisch jasje. Het publiek geniet. Het is alsof er een koele regenbui op een zomerhete dag over je heen valt. De muziek is rauw, maar strelend. Als de band zich bij hen voegt komen vooral veel nummers van laatste plaat Brothers voorbij.

Hoe een publiek te bespelen weten ook de retrorockers van The Firebirds. Twee dagen later spelen deze surfvogels de sterren van de nacht in een bomvol Viadukt. Het gitaarsnoer reikt tot bovenop de bar, de microfoonstandaard wordt in de dansende menigte geplant en het orgel stuitert bijna van het podium.

Dit soort waanzinnige acties hoef je niet te verwachten van de ingetogen Drive-By Truckers, die hun set het eerste half uur niet echt op de rails krijgen. Het geluid is wat mat en de rustieke sfeer ontbreekt. Het eenzame cowboy gevoel van Southern Rock Opera komt pas laat op gang, maar dan wordt de set uiteindelijk toch nog in Americana sferen afgesloten.

Een dag later lijkt Vera gedompeld in het Oost-Berlijn van de jaren tachtig. Drie schaduwen staan overbelicht op het podium en verdrinken in een MUUR van geluid. De Black Rebel Motorcycle Club spelen snoeihard, openen vrijwel direct met het lijzige ‘red eyes and tears’ en vervolgen dramatisch hun weg door onheilspellend drijfzand van gitaren. Het is oorverdovend mooi.

Nataly

Advertisements

Leave a comment

Filed under Bühnenleben

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s