James Bond


De werkelijkheid is soms behoorlijk filmisch. Op dit moment is de hele wereld getuige van een prachtig drama waar alles in zit. Eindelijk hebben we, afgezien van de fysieke actie, weer eens een echte James Bond. Hij duikt zonder (heel) condoom in bed met zijn Zweedse Miss Money Penny’s, reist de hele wereld over, heeft problemen met de geheime diensten van alle grootmachten, is ondanks zijn afkomst als Australiër charmant en eigenlijk very British en beschikt over de laatste (internet) technieken om iedereen het nakijken te geven. Voor zolang het duurt… Een James Bond die tevens Robin Hood is, want hij geeft de geheimen van de groten aan de kleinen en houdt zich schuil in de bossen met zijn volgelingen.

Het plot is heel duidelijk. Wat gaat er gebeuren met deze man die de overheden van de grootmachten tot waanzin drijft? Zo erg dat een Canadese regeringsadviseur schreeuwt dat hij vermoord moet worden, Hilary Clinton het ware gezicht van de Verenigde Staten van Amerika laat zien en honderden vrijwilligers staan te popelen om hem een kopje kleiner te maken. Hoe gaat dit aflopen? Zeker nu bekend gemaakt is dat de heftigste geheimen reeds in een gecodeerd foldertje op de site staan. Als er maar iets gebeurd met het Wikileaks team dan wordt het wachtwoord bekend gemaakt en breekt de pleuris uit. Wat zou daar in zitten? Gaan ze Julian Assange echt vermoorden en zullen we hier dan achter komen?

Minstens zo spannend is wat de volgende gate wordt. Waar we eerst jaren op moesten wachten, dat komt nu maar binnen. De éne gate na de andere. Ik hoop op een miljoen documenten van de FED (centrale bank van USA, in bezit van particuliere bankiers die naar eigen goeddunken geld kunnen bijdrukken) en daarna nog een 9/11 gate.

De reacties op cable gate zijn nogal overdreven. Mensenlevens worden in gevaar gebracht, bla bla bla. Ten eerste vraag ik mij af of dit echt het geval is, want de VS moet hooguit een beetje verontschuldigingen aanbieden links en rechts. Als ze nette diplomatie zouden bedrijven was dit overigens niet eens nodig geweest. Verder zie ik niet in hoe dit tot lijken kan leiden, behalve dan die van Julian Assange. De karakterschetsen van de politieke leiders zijn vrij raak en zullen de meeste mensen niet verbazen. Wat wel kan schokken is het verheven gevoel van de Amerikanen dat hieruit spreekt en hoezeer blijkt dat zij nog steeds bijna overal aan de touwtjes trekken. Veel dingen die je leest zijn niet nieuw, maar bevestigen en versterken wel een bepaald negatief imago van de USA als global cowboys.

Wat hier in feite gebeurd is gebruik maken van nieuwe media om de oude methodes van de ‘stille diplomatie’ te doorbreken. En ach, was dat echt zo goed voor ons? Heeft die stille diplomatie nou mensenlevens gered? Het is moeilijk hier iets over te zeggen, maar dat er veel vuile spelletjes worden gespeeld op dat niveau is natuurlijk evident.

Dat wordt nu iets moeilijker dankzij informatie-activist Julian Assange. Hij doet wat eerder gebeurde met programma’s als Facebook: door middel van het wereldwijde web elkaar een kijkje in de keuken geven. Daar moet je normaal toestemming voor geven, maar de overheden zijn van de mensen en wellicht hebben mensen dan ook recht om de overheidsdocumenten in te zien? In Nederland kan dit op aanvraag, hier is een wet voor. Wij hebben minder te verbergen. De Amerikanen schrikken zich helemaal rot als hun communicatie naar buiten wordt gebracht. Die moeten iets te verbergen hebben. Assange noemde in de Vrij Nederland journalisten ‘tandeloze tekkels’. Zoals Jan Blokker ooit stelde werden journalisten in Nederland na ‘herdershonden’ (verzuilde kuddes bij elkaar houden) en ‘waakhonden’ (jaren ‘ 80) een soort ‘blindengeleidehonden’. Met Julian Assange hebben de grootmachten een pitbull in de billen hangen. Eenmaal in de kaakklem, laat die niet meer los. Totdat ie afgemaakt wordt. Gezien het een grotendeels Amerikaanse film lijkt te zijn, hoop ik op een Hollywood happy ending. Waarin de badguys verliezen. Het mag duidelijk zijn, dat Julian Assange hier mijns inziens niet toe behoort. Goede intenties, maar of het goed uitpakt zal de toekomst moeten uitwijzen. Als ik m was zou ik nu maar snel uitwijken naar een ver afgelegen tropisch eiland om daar in James Bond stijl het verhaal te eindigen. Er staan genoeg mensen klaar om de fakkel over te nemen.

– Johanz

Leave a comment

Filed under Johanzcoop

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s