Feestdagen

Soms zijn er boeken die je gewoon móet hebben. Maakt niet uit wat ze kosten of hoeveel moeite je moet doen om er aan te komen. Hoewel…gelukkig kreeg ik Ergens waar je niet wil zijn van de Belgische auteur Brecht Evens voor mijn verjaardag, want ik had het eerder op de Stripdagen laten liggen om budgettaire redenen. Daar had ik eerlijk gezegd toch best spijt van en ik was dan ook aangenaam verrast toen het boek bij de lokale boekenreus lag, omdat het is uitgegeven door de moeilijk verkrijgbare uitgeverij Oogachtend. Mooi voor op mijn verlanglijstje dus.

De aantrekkingskracht van het boek van Evens begint meteen met de cover. Een polonaise van feestelijk uitgedoste mensen in levendige, een beetje doorschijnende kleuren zet meteen een setting neer waarvan je je goed kan voorstellen dat je er niet zou willen zijn. Of juist wel. Wie goed kijkt ziet dat er allerlei tekst op het boek staat in zogenaamde ‘blinde foliedruk’ (ze verzinnen wat in de drukkerij), dus doorzichtige glanzende letters waarvan je alleen door de glans van de folie de woorden kunt lezen. Het zijn allemaal conversaties zoals je op een feestje hoort: “Het staat wel hard zo”, “Is ’t niet te kort? Ik zie er uit als een slet”, “Hé, mag ik z’n nummer”. De toon is gezet. Ergens waar je niet wilt zijn gaat over feesten.

In het eerste hoofdstuk is het meteen raak met een feestje waar je niet wilt zijn, als gastheer.
Het verjaardagsfeest van Gert lijkt lekkere aanloop te hebben, maar de conversatie blijkt te stokken als Robbie maar niet blijkt te komen. Hij is kennelijk de ster van ieder feest en zonder hem is er niets aan. Zo loopt Gerts feest snel ten einde en zit hij al vroeg weer alleen thuis. Hierna maken we kennis met Noemi en Julie, vriendinnen die gaan stappen. Het hele ritueel van mooi maken en twijfelen of je er al dan niet te sletterig bij loopt komt voorbij. Noemi moet verplicht de rode schoenen van Julie lenen, want “Elke keer dat ik ze heb gedragen heb ik geneukt”. Maar in de disco is Julie veel voortvarender dan Julie, die eenzaam in een hoekje staat tot ze spontaan wordt gezoend door een knappe, lange jongen. Het blijkt niemand minder te zijn dan de eerder genoemde Robbie.
Met hem wordt het inderdaad overal feest. Noemi wordt mee op sleeptouw genomen en we zien de wereld van Robbie. Iedereen vind hem een toffe peer, hij komt binnen op onbekende plekken en is overal de liefst geziene gast en als ze met hem is, is het ook feest voor Noemi. En natuurlijk wordt er geneukt, op een manier zoals ik niet eerder in een strip zag weergegeven.
Verderop in het boek zien we Gert terug. Ook hij wordt meegetroond door zijn vriend Robbie, die ondanks hun verschil in karakters – Gert is meer een binnenvetter – echte affectie voor hem lijkt te hebben. Maar ondanks alles kan Gert geen feeststemming in zichzelf oproepen.

Hoewel het in het begin wat moeilijk te doorzien is door het schakelen tussen personages, heeft Ergens waar je niet wil zijn een mooie diepgang, al is het thema ‘feesten’ op het eerste gezicht wat plat. Evens laat zien dat je voor het genieten van een feest vooral op je eigen volle overgave af moet gaan, iets wat Robbie altijd doet en waarin hij zijn vrienden mee probeert te krijgen. Een feestje moet je zelf maken, blijkt steeds maar weer. Brecht Evens giet het verhaal in een prachtige tekenstijl, waar ik meteen als een blok voor viel. Alles wordt geaquarelleerd, waardoor fijne transparante kleuren ontstaan. Nergens is een zwarte lijn te vinden, alles is organisch en vloeit. Dat past perfect bij de zwoele sfeer die in de disco hangt, maar kan ook dreigender zijn, zoals wanneer Evens het donker aanzet. Het verhaal leest als een modern sprookje, ook door een exotische feeling die Evens aan het verhaal geeft. Hij introduceert allerlei speelse en magische plekken en personen, zoals je ze in het goede nachtleven tegen kunt komen. De kleuren en het verhaal zorgen ervoor dat het hele boek vibreert. Een levendiger strip als deze zul je niet snel tegenkomen.

Tsjalling

Advertisements

Leave a comment

Filed under Verhip een Strip

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s