VERHIP EEN STRIP: Friesland-haters hoeven dit niet te lezen

Het zal wel in het water zitten, of misschien meer in het royale subsidieklimaat. In ieder geval verscheen en verschijnt er deze winter een opvallende hoeveelheid Friese en Friestalige strips met een historisch verhaal. Een (on?)gezonde portie chauvinisme en historisch besef bij onze westerburen zorgden voor maar liefst drie uitgaven van wisselende kwaliteit.
Als eerste verscheen een boek dat een doorn in het oog zal zijn van iedere rechtgeaarde Groninger. De F.K.P. werd gemaakt door de 15-jarige Skelte Braaksma uit het Friese Marrum. Zijn leeftijd vergoelijkt het malote chauvinisme van dit boekje een beetje.
De verhaallijn in een notendop volgens de achterkant van het boekje: de Groningers zorgen ervoor dat de Friezen in een bloedige oorlog terecht komen, in een poging om de Fryske Kommunistyske Partij te vernietigen. De kogels vliegen om de oren van hoofdpersoon Jildert en zijn vrienden in het grote gevecht dat het lot van beide provincies zal bepalen. Welke toren blijft staan, de Oldehove of d’Olle Grieze?
Je zou er om kunnen lachen als het boekje grappig bedoeld was, maar ondanks wat grapjes lijkt de toon werkelijk bloedserieus. Of ik heb het helemaal verkeerd begrepen. De auteur verliest zich daarnaast zo nu en dan in detailtekeningen van pantservoertuigen en beschrijvingen van artilleriegeschut wat de vaart een beetje uit dit 35 pagina’s lange verhaal haalt. Je kunt iemand van 15 vergeven dat hij dit maakt, maar uitgeverij Perio had wel een beetje kritischer mogen zijn op wat ze de wereld inslingeren.
Heel wat beter is dan It Segel van Wildinghe van Aart Cornellisen. In opdracht van de Gemeente Wûnseradiel, waarin onder andere Makkum ligt, maakte hij een avonturenverhaal gericht op kinderen in de basisschoolleeftijd. De gelegenheid was het opgaan van de gemeente in een nieuwe grote megagemeente.
Hoofdpersoontjes Wietse en Silke komen terecht in een wonderlijk verhaal waarin een boef in de gedaante van een herenboer een document uit de Middeleeuwen steelt en het misbruikt om de macht te grijpen in de gemeente en deze uit te roepen tot een vrijstaat. Bijzonder is dat de helden juist proberen om de gemeente weer bij Nederland te betrekken en daarvoor is de hulp van de Koningin nodig. Daar komen ze pas achter na een speurtocht door de geschiedenis van Wûnseradiel, een gemeente waar zo leren we, naast de Friese vrijheidsvechter Grutte Pier, ook kerkhervormer Menno Simons (oprichter van de Doopsgezinde Kerk) en Pim Mulier, de man die voetbal naar Nederland haalde, vandaan komen. Cornellissen weet in zijn boek geschiedenis en avontuur vrolijk te combineren in een avonturenverhaal dat prettig getekend is.
Later deze maand verschijnt dan ook nog Het tubetje van Cath, geschreven door Richard Bos, met tekeningen van  Charles Guthrie. Deze twee zijn lid van het illustere stripgezelschap Mudhoen uit Leeuwarden, vaak op de Verhip-een-strip-beurs gesignaleerd met een biertje in de hand.
Voor historische vereniging Aed Levwerd maken ze een verhaal over de moord op Jan Wielinga, die verstikt werd door zijn vrouw met behulp van een lap ammoniak, een drama dat zich afspeelt in de arme Leeuwarder Keetbuurt in de jaren 30 van de vorige eeuw. Ze gieten het verhaal in sfeervolle, blauwgetinte tekeningen, die het Leeuwarden van tachtig jaar geleden in herinnering brengen.
Je kunt vragen stellen bij al dat Friese chauvinisme, maar je vraagt je toch ook af wat Groningen nou eigenlijk doet om zijn jonge bewoners bewust te maken van haar geschiedenis. Wie een tip heeft, ik hoor het graag!

Tsjalling

2 Comments

Filed under Verhip een Strip

2 responses to “VERHIP EEN STRIP: Friesland-haters hoeven dit niet te lezen

  1. Pingback: Tweets that mention VERHIP EEN STRIP: Friesland-haters hoeven dit niet te lezen | PePr's Corner -- Topsy.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s